Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co děti potřebují ve školce

Připravujete své dítě na první den ve školce?

V tom případě si prosím přečtěte informace o tom, jakými věcmi je vhodné budoucího školáčka vybavit. Nic už tak nebude stát v cestě tomu, aby si vaše dítě u nás náramně užilo.

Aby se dětem v naší mateřské školce líbilo, je nutné, abyste je z domu vybavili následujícími věcmi:

  •  pohodlné a praktické oblečení do vnitřních prostor školky, děti v tomto oděvu stráví většinu dne, je proto velice důležité, aby se v něm cítilo opravdu příjemně
  •  přezůvky, to znamená pohodlná obuv s pevnou patou, kterou bude dítě nosit pouze ve třídě
  • oblečení pro pobyt venku, přizpůsobit ročnímu období, doporučujeme jedno oblečení na písek, kde se dítě může ušpinit
  •  u dětí člověk nikdy neví, co vyvedou nebo co se stane, a proto by se hodilo náhradní oblečení
  •  k odpolednímu spánku, uleháme v pyžamku 

 

  • Co vše přinést do školky
    Oblečení na pobyt ve třídě:
    pohodlná a bezpečná obuv s pevnou patou (bačkory)
    pohodlné tepláky, leginy, tričko
    pyžamo
    Oblečení na pobyt venku:
    tepláky
    kraťasy
    mikina
    bunda
    pokrývka hlavy
    Náhradní oblečení, které je uložené v dřevěných boxech se značkou dítěte: 
    spodní prádlo
    ponožky
    trička
    tepláky, leginy


Paní učitelka ve školce pomáhá chlapečkovi s obouváním bot. Oba tlačili, tahali, ale pořád se do těch botiček nemohli dostat. A když se to konečně podařilo, tak si oba upocení sedli, chlapeček se podíval na boty a říká: „Paní učitelko, my jsme dali botičky obráceně.“ Paní učitelka se také podívala, a skutečně, boty byly obuty obráceně.
Paní učitelka však zachovala klid. Boty s menší námahou sundala a znovu je rvali na nohy. Tentokrát správnou botu na správnou nohu.
Potom se chlapeček podívá na boty a říká: „To ale nejsou moje botičky.“
Učitelka se kousla do jazyka, a místo toho, aby na něj zařvala: „To jsi nevěděl dřív,“ tak s námahou zase botičky sundala.
Když byly boty dole, povídá chlapeček: „To jsou botičky mého brášky. Maminka říkala, že je mám nosit taky.“ Učitelka už nevěděla, jestli se má smát nebo plakat a znovu pomohla chlapečkovi do bot.
Když mu po té úporné práci pomáhala do kabátu, tak se zeptala: „A kde máš rukavičky?“ Chlapeček odvětí: „Rukavičky mám nacpané v botičkách.“
Soudní proces s učitelkou začne příští měsíc.

Článek obsahuje tipy na praktické oblečení do školky. Oblečení, které se jednoduše obléká, je praktické a pohodlné. Sepsala jsem ho na základně mé zkušenosti z praxe učitelky mateřské školy, ale také z pohledu maminky.
Když máte dětí více, jste rádi, že se (obzvlášť v zimě) obléknete co:
nejrychleji (každá minuta je drahá),
nejpraktičtěji (aby nefoukalo na záda) a
nejpohodlněji (aby jste v kalužích mohli řádit o sto šest a zůstali v suchu).
Když ve školce máte dětí dvacet osm, jste rádi, když v zimě oblékání na procházku přežijete :-).

Jistě jste slyšeli, že dítě, které jde do mateřské školy, by mělo být co možná nejvíce samostatné. Je tím myšleno že se samo nají (lžící sní polévku i druhý chod, ukousne pečivo), používá toaletu, umyje si ruce a oblékne se.
Určitě je potřeba s nácvikem těchto dovedností začít dříve, než jde dítě poprvé do školky. Stojí to někdy možná trochu víc nervů, než když děti oblečete (nakrmíte) sami, ale věřte mi, stojí to za to.
Abychom dětem (a tím pádem i sobě a pedagogům) oblékání usnadnili, je fajn, pokud zvolíme i vhodné oblečení.
Můžete si říct, že na tom přece nic není, ale pokud máte ve třídě dvacet čerstvě tříletých dětí, tak opravdu není příliš praktické mít svetřík se spoustou pidi knoflíčků, které si dítě samo zapnout neumí.

Tento článek vznikl ve spolupráci s českou firmou Unuo.
A proč právě Unuo? Její majitelka, Petra Plemlová, je vystudovaná učitelka mateřské školy a maminka čtyř dětí. Ví, jaké to je, obléknout na procházku dvacet osm předškoláčků. Vybudovala firmu, která šije krásné a praktické oblečení (nejen pro dětičky), které se obléká samo.
TRIKO
Triko volte takové, které „jde dobře přes hlavu“ (vyzkoušejte ideálně v obchodě). Tady asi není co řešit. Sami to znáte dobře, jak moc je nepříjemné rvát přes hlavu triko, které prostě nejde a nejde. To samé platí pro roláčky. Nejsem úplně proti rolákům, ale snad jsem nezažila rolák, který by šel lehce stáhnout. Takový kompromis mezi trikem a rolákem jsou poloroláky.
Ideální je triko bez patentků u krku (zpravidla si je malé děti neumí odepnout ani zapnout).
MIKINA/SVETR
Pokud si Vaše dítko neumí zapnout knoflíčky, volte mikinu na zip. Je to rychlejší a praktičtější po všech stránkách. Zapnout a rozeptnout zip zvládne i dvouleťáček (některé děti potřebují dopomoc pouze s nasazením jezdce na zip).
Nedaří-li se dítku uchopit malý jezdec, je skvělé na něj připevnit taháček. Je to malá, ale praktická vychytávka.

Pokud je to možné, volte mikinku bez kapuce, která často dělá pod bundou neplechu.
BUNDA
U bundy je naopak kapucka vítána. A kapsička na kapesník taky přijde vhod.


KALHOTY, LEGÍNY, PUNČOCHÁČE
Kalhoty do třídy volte určitě co nejpohodlnější. Děti tráví spoustu času hrou na koberci. Nejsou vhodné rifle, manšestráky atp. Ideální jsou tepláčky či legínky v pase do nápletu či do gumy.
Osobně miluji tepláčky, které mají náplet i kolem kotníků. A to hlavně proto, že takové tepláčky jsou vícevelikostní, což ušetří peněženku.

Mají pro mě jedno ALE. Dítě, které oblékání ještě nemá v malíku, je rádo, že tepláčky stáhne ze zadečku. Pokud má ještě zápasit s nápletem kolem kotníků, bývá to problém. Kalhoty, které nemají na nohavicích náplet a nejsou příliš úzké, z dítěte prakticky spadnou samy. Pokud už má Vaše dítko oblékání v malíku, s nápletem u kotníků si poradí hravě.

Legíny mají také své výhody. V zimě není potřeba svlékat tepláčky, ve kterých si dítě hraje ve třídě, oblékat podvlíkačky a oteplovačky. Stačí na legínky pouze obléknout kalhoty na ven a je hotovo. Šetří to čas, námahu i nervy.